tisdag 27 april 2010

Re:search research

Sitter och jobbar med en ny restaurang som en mycket god vän snart öppnar i Vasastan. Hittade denna undersökning som publicerades i DN På Stan för ett tag sedan.

Några bra poänger att ta reda på…


Priser som slutar på 9

William Poundstone: ”Ett fenomen som har studerats sedan 1930-talet. Det finns ett postorderföretag som en gång tryckte upp två kataloger, med olika priser på samma produkter. Fler köpte prylarna när de kostade 39 än 34 dollar.”



Ramar

William Poundstone: ”Det handlar om att dra uppmärksamheten till det man helst vill sälja. Och det fungerar. Det har gjorts försök med dubbla versioner av menyer, med och utan ramar. Fler köper rätten när den presenteras inom ram.”



Illustrationer

Ett extremt tydligt sätt att dra uppmärksamhet till en viss rätt är att märka ut den med en illustration.

”Ankare” 
En extremt dyr, ofta också stor, rätt vars främsta funktion är att få angränsande rätter att framstå som det vettiga valet. William Poundstone: ”Det här förekommer framför allt på lyxrestauranger. Man måste ha en viss nivå för att kunna sälja hamburgare för 100 dollar med någon trovärdighet.”



Placering

De dyrare paradrätterna hamnar högst upp till höger, dit blicken först söker sig, medan billigare husman hamnar på en undanskymd plats, utan positiva förstärkningsord. Ett extremt Stockholmsexempel är Tranans populära köttbullar, som inte ens står på menyn.



Meny i menyn

William Poundstone: ”Kombinationsmenyer gör det svårt att jämföra priser gentemot andra restauranger. Man störs inte av att betala 100 kronor för två kammusslor så länge det är en del av en hel meny, och priset inte redovisas del för del.”



Hel- och halvportion

William Poundstone: ”’Bracketing’ [facktermen för att erbjuda flera storlekar] har i studier visat sig leda till högre försäljning. Jag gick förbi ett korvstånd i en lyxig galleria för ett tag sedan. De sålde läsk i två storlekar, för 25 respektive 29 kronor. Båda priserna är ju löjligt höga, men de säljer förmodligen mer så än om de bara skulle ha haft 25-kronorsvarianten. Nu tänker folk: ’Oj, här är verkligen dyrt, jag tar bara en liten läsk.’”



Kolla marginalen

William Poundstone: ”Smarta restauranger centrerar kolumnerna, för att undvika att priserna hamnar i en rät linje. För om de gör det kommer folk snabbt att söka av den för att hitta det billigaste alternativet.”

Inga kommentarer: