onsdag 9 januari 2008

Recept

En Bloggläsare frågade efter nya recept. Han ska inte få något nytt recept utan ett urgammalt familjerecept. Varje jul brukade min mormor laga familjens favorit Kålsoppa. Min mamma gör fortfarande den godaste i famlijen. Men jag är inte långt efter. Det låter kanske som en annorlunda skapelse. Jag tycker dock att det är gudomligt gott. Speciellt på vinterhalvåret.

Det här behöver du.
2 msk Kycklingfond
2 tuber Gryttdopp (finns i kyldisken) Originalet görs på spadet från julskinkan.
8-10 Svartpepparkorn
3-4 Lagerblad
1 tsk Kryddpeppar (mald)
1,5 kg Vitkål
Ett paket Prinskorv

Så här gör du.
Blanda alla ingredienserna utom korv och kål i en gryta. Sjud upp.
Dela upp vitkålshuvudet i delar. Kålbitar 4 x 5 cm brukar vara ganska bra storlek.
Fräs vitkålen på medelhög värme i lite olja i en stekpanna under lock. Den ska inte bli bränd. Men mjuk. Brukar ta cirka en kvart. Rör om då och då.
När kålen känns färdig häller du över den i spadet.
Låt allt sjuda i minst 45 minuter.
Tillsätt Prinskorv fem-sju minuter innan servering.

Mums. Servera med några Skogaholms mackor med ost.

Inga kommentarer: